وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

مجازات خیانت در امانت چیست؟

مجازات خیانت در امانت یکی دیگر از موضوعاتی است که مدنظر بوده و با توجه به وجود پرونده های گسترده در این زمینه و عدم اطلاع کافی از نکات و قوانین مرتبط با آن، مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت و صد البته که نقطه نظر و آنچه که ملاک اصلی ما در این بحث است جرم خیانت در امانت می باشد.

هرچند که در فقه و در آیات و روایات نیز به خیانت در امانت پرداخته شده است لذا قوانین مجازاتی ایران نیز موادی را برای این جرم و مجازات در نظر گرفته است.

در بررسی کلی جرم مذکور توجه کنید که اگر کسی مالی را که به وسیله یکی از عقود امانی یا به حکم قانون نزد وی به امانت سپرده باشد و او  پیمان‌شکنی نماید و فرض بفرمایید در آن مال را دخل و تصرفی مالکانه نماید در اینجا مرتکب جرم خیانت در امانت شده است و فرد مرتکب مجازات  مجازات پیش بینی شده برای این جرم را متحمل و گریبانگیرش میشود، به عنوان نکته به خاطر داشته باشید که جرم خیانت در امانت با کلاهبرداری متفاوت است که وجه تمایز آن در ادامه همین مطلب بیان خواهد شد.

اما بدانید که حضور وکیل در پرونده های کیفری بسیار حیاتی است چون با تسلط بر قوانین در بسیاری از موارد می‌تواند به زوال وصف مجرمانه کمک کند و فرد از بند مجازات رهایی یابد. در این باره نیز جناب آقای دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری و بهترین وکیل خیانت در امانت نور  آماده ارائه مشاوره تخصصی هستند.

جرم خیانت در امانت 

در ابتدا میخواهیم شرایط وقوع جرم خیانت در امانت را برای شما بازگو کنیم تا موضوع واضح تر گردد. این گرم نیز همانند سایر جرایم نیازمند شرایطی برای وقوع و ارتکاب است که از جمله موارد ذیل خواهند بود؛

  • مال بودن : موضوع جرم باید مال یا وسیله تحصیل مال باشد.
  • به امانت سپردن توسط مالک اصل مال : مال امانی باید از طرف مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده شود.
  • سپردن قانونی : مال از طریق قانونی و یا شرط استرداد یا به مصرف معین رساندن به امین سپرده شده باشد.
  • وجود رابطه علیت: بین فعل مرتکب و ضرر مالک یا متصرف قانونی آن رابطه علیت وجود داشته باشد.

مجازات جرم خیانت در امانت چیست؟

قاعدتاً برای یافتن مجازات هر جرمی باید به قانون مجازات اسلامی مراجعه کنیم که با مراجعه به این قانون و نگرش در مواد ۶۷۳ و ۶۷۴ پی خواهیم برد که چه مجازاتی در انتظار مرتکبین جرم خیانت در امانت است.

ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی؛هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست‌آورده سوء‌استفاده نماید به یک تا سه سال حبس‌ محکوم خواهد شد.

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی؛هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که مجازات خیانت در امانت در دو مورد جداگانه عنوان می‌شود که اولاً برای خیانت در امانت مجازات شش ماه تا سه سال حبس در نظر گرفته شده‌است و علاوه بر آن در مواردی که از سفیدمهر یا سفیدامضا سوءاستفاده شود مرتکب به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.

مسئولیت امانت‌دار در صورت عدم وجود پیمان و عقد بین مالک و امانت دار

اصلا آیا امانت‌دار مسئول است؟!  درحالی‌که بین مالک مال و امانت‌دار عقدی از این جهت وجود ندارد؟

قطعاً نمیتوان فرد خاطی را فاقد مسئولیت دانست و در جایی که در ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی آمده: (سپرده شدن مال چه با اجرت و چه بی اجرت برای همکاری ) با این تو توضیح سپرده شدن را شرط تحقق جرم دانسته پس قانونگذار در واقع مبنای تحقق جرم را امانت و سپرده شدن تلقی کرده است یعنی دیگر بحث عقود مطرح نیست و موضوعیت ندارد.

آیا چک امانی وصف کیفری پیدا می‌کند ؟! 

شاید به قراردادهای بین کارگر و کارفرما توجه کرده باشید و دیده باشید که کارفرما برای اینکه تضمین از کارگر به جهت حسن انجام کار بگیرد ، چک یا سفته ای را اخذ میکند البته که منظور این است که گاهی و یا بهتر است بگویم در اکثر مواقع تضمینات قراردادی با یک یا چند برگ چک با اوراق بهادار و اسناد تعهد آور صورت می‌گیرد.

جالب است بدانید که این چک و سفته و اسناد و….. که به عنوان تضمین أخذ میگردد وصف امانی را دارا است و در ید گیرنده به امانت سپرده می‌شود تا اگر خسارتی از باب مدنظر در قرارداد و کار موجب شد بتواند از محل آن جبران خسارت کرده باشد و طرف مقابل امین محسوب می‌شود.

یعنی کارفرما در قرارداد های کار که چک تضمینی می‌گیرد امین بوده و باید رعایت حال کند وگرنه خائن تلقی می‌گردد مثل جایی که بدون دلیل مبادرت به مطالبه چک می‌نماید.

حرف آخر….

از مطالب فوق دریافتیم که جرم خیانت در امانت چگونه محقق می گردد بعلاوه دریافتیم که این جرم چه مجازاتی دارد و همچنین اگر در چنین پرونده ای از تجربیات جناب آقای دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید و عندالزوم ایشان مداخله‌ای در پرونده داشته باشند، رونده و سرنوشت آن پرونده بهتر می تواند عملکرد داشته باشد و با دفاع قوی و  منطبق با قانون میتواند بهترین و شایسته ترین رأی را از دادگاه کسب نماید.

‫0/5 (0 امتیاز )
برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی