وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

مدت زمان توقیف اموال برای چک برگشتی چقدر است؟

رویه جدید برای مطالبه وجه چک کار را بسیار راحت تر کرده است و غیر از دادگاه و طی کردن رونده طولانی آن می‌توان از اداره ثبت برای اجرای آن و توقیف اموال برای چک برگشتی اقدام کرد.

البته اقدام از طریق اجرای ثبت مانع از طرح دعوی حقوقی و یا کیفری برای مطالبه چک نیست فقط باید دانست که چه مواردی را باید رعایت و چه اقداماتی را باید انجام داد. به عنوان مثال برای مطالبه چک باید گواهی عدم پرداخت با مهر و امضاء بانک موجود باشد و…. در این مطلب شرایط مطالبه چک و از همه مهم تر چگونگی توقیف اموال را توضیح خواهم داد. منتهی قبل از ادامه بحث بهتر است بدانید توقیف اموال برای چک برگشتی از طریق اجرای اداره ثبت بسیار سریعتر خواهد بود. لازم به ذکر است برای پیگیری این دعاوی می‌توانید از تجربه و تخصص دکتر فرهادی بهترین وکیل دعاوی بانکی استفاده کنید.

مطالبه وجه چک 

برای مطالبه وجه چک از سه طریق کیفری و حقوقی و ثبتی قابل پیگیری است منتهی برای اقدام هریک شرایط و قرائنی نیاز است که در صورت وجود جمیع جهات و شرایط و عدم مانع میتوان برای مطالبه چک اقدام کرد.

ابتدا طریقه مطالبه کیفری چک و سپس حقوقی و در نهایت از راه اداره اجرای ثبت را توضیح خواهم داد.

1- مطالبه وجه چک از طریق طرح شکایت کیفری 

برای اینکه بتوان برای مطالبه وجه چک شکایت کیفری مطرح کرد اولا باید بدانید که چکی وصف کیفری به خود میگیرد که اولاً چک به تاریخ روز باشد یعنی همان روز توسط صادرکننده چک صادر و تاریخ مطالبه آن هم در همان روز باشد که اصطلاحاً می‌گویند چک بلامحل است .

با این وجود دارنده چک باید برای مطالبه اول به بانک مراجعه کند و در صورت عدم موجودی کافی برای مطالبه می باید برگ گواهی عدم پرداخت دریافت نماید.

با در دست داشتن این گواهی بایستی شکوائیه ای تنظیم نموده و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نسبت به ثبت و ارسال آن به دادگاه صالح اقدام کنید. پس برای اینکه بتوانید برای مطالبه چک کیفری اقدام کنید باید تاریخ چک به روز باشد ، بابت ضمانت نباشد ، امانی نباشد و همچنین به شخص دیگری منتقل نشده باشد.

2- مطالبه وجه چک از طریق طرح دعوی حقوقی

معمولاً اگر چک شرایط طرح دعوای کیفری و اقدام از طریق اداره ثبت را نداشته باشد راه حقوقی به هرچند که زمان بر هست ولی آخرین راه برای مطالبه وجه چک است.

در این روش برای مطالبه وجه چک و توقیف اموال میتوان به هنگام طرح دعوی حقوقی ، با واخواست چک تقاضای تأمین خواسته نمود و اگر اموالی شناخته شد میتوان توقیف کرد و در غیر این صورت می‌توان حکم جلب صادر کننده چک را گرفت و وی را بازداشت نمود.

منتهی توقیف اموال از طریق درخواست تأمین خواسته شرایطی دارد که توضیح راجع به آن از حوصله این مطلب خارج است و در مقاله مربوطه مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد.

نکته اینکه مطالبه چک از این طریق یک حُسن خوبی که دارد این است که دارنده چک علاوه بر اینکه می‌تواند از صادر کننده چک طلب چک را خواستار شود، میتواند در صورت عدم پرداخت توسط وی به سایر مسئولین چک و ظهر نویسان  و ضامنین نیز مراجعه کند.

3- مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت 

از جمله راه هایی که میتوان وجه چک را مطالبه کرد، مراجعه به اداره اجرای ثبت است که از آن طریق میتوان درخواست صدور اجراییه نمود و اموال شناسایی شده از صادر کننده چک را توقیف و از محل آن مطالبه وجه چک را کارسازی کرد.

فراموش نکنید که وجود برگ گواهی عدم پرداخت و همراه داشتن آن الزامی است و باید توجه داشت که این برگ گواهی عدم پرداخت فقط بخاطر عدم موجودی حساب صادرکننده چک صادر شده باشد یعنی به دلیلی از جمله عدم تطابق دست خط و امضاء نباشد.

به طور کلی پیشنهاد میگردد برای مطالبه وجه چک قبل از هر اقدامی نسبت به اخذ مشاوره حقوقی با یک وکیل یا مشاور اقدام کنید چرا که از تضرر شما در وقت و هزینه و … جلوگیری خواهد شد.

مدت زمان توقیف اموال برای چک برگشتی 

هرچند که هیچگاه نمیتوان به طور دقیق مدت زمان پروسه پرونده های قضایی را عنوان نمود چرا که مشخص نیست سر نوشت پرونده چه خواهد شد و ممکن است به هر دلیلی حین رسیدگی وقفه در کار پیش بیاید.

اما به طور کلی طبق رویه جدید هنگامی که چکی برگشت میخورد طی ۲۴ ساعت تمامی حساب های صادر کننده چک توقیف و مسدود میگردد.

برای توقیف اموال نیز اگر از طریقه کیفری باشد میتواند با درخواست تأمین خواسته کیفری سریعاً معادل مبلغ چک و به جهت جلوگیری از ضرر و زبان اموال از صادرکننده چک توقیف کرد منتهی اینکه چک نباید مدت دار باشد ، نباید سفید امضاء باشد ، نباید ضمانتی یا امانی باشد ، از تاریخ صدور ۶ ماه نگذشته باشد و بعد از برگشت زدن به شخص غیر واگذار نشده باشد.

توقیف اموال از طریق اجرای ثبت نیز زمان نسبتاً کمتری را میخواهد تا اموال مدیون توقیف شود و در باره زمانی ۱ ماهه ممکن است زمان ببرد.

اما مرجع حقوقی هرچند زمان بر هست اما می‌توان با واخواست چک درخواست تأمین دلیل کرد و اموال مدیون را بلافاصله توقیف کرد و این تأمین خواسته ی حقوقی با تأمین خواسته کیفری فرق دارد و نیاز نیست که شرایط گفته شده برای تأمین خواسته کیفری موجود باشد.

حرف آخر….

 در کل باتوجه به مطلب در نظر داشته باشید که دارنده چک در هر صورت میتواند نسبت به توقیف اموال و یا حتی جلب صادر کننده چک در صورت عدم پرداخت و برگشت خوردن چک اقدام کند و توقیف اموال به دلیل جلوگیری از فرار از دین صادرکننده است و این عمل به سرعت و خارج از نوبت از طریق درخواست تأمین خواسته امکان پذیر است.

از طرفی دعوی مطالبه وجه چک زمانی حقوقی تلقی میگردد که از تاریخ برگشت خوردن آن ۱۵ روز گذشته باشد و برای اقدام کیفری روی چک نیز شرایط دیگری نیاز است که در ماهیت متن به آن پرداخته شد. همچنین برای توقیف اموال می باید خسارت احتمالی برای جبران احتمالی به دادگاه داده شود تا زمانی که حکم محکومیت صادر شود و آنگاه خواهان می‌تواند مبلغ پرداختی بابت خسارت احتمالی را دریافت کند.

نهایتاً اینکه در این مطلب بررسی شد که مدت زمان توقیف اموال برای چک برگشتی چه میزان است و اشاره شد که چگونه میشود این راه را سریعتر پیش گرفت و اموال را قبل از انتقال توقیف کرد ( بحث تأمین خواسته ). لازم به ذکر است که سوالات خود را می‌توانید از دکتر زین العابدین فرهادی بپرسید…

‫5/5 (1 امتیاز )
برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی