وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

آشنایی با قوانین طلاق زن باردار

در بررسی انواع طلاق ها حال نوبت به طلاق زن باردار رسیده که قاعدتاً اگر تفاوتی با سایر طلاق ها نداشت به آن در این مطلب جداگانه نمی‌پرداختم، یعنی طلاق دادن زن در حال بارداری قواعد و آثاری را دارد که بررسی آن حائز اهمیت است چرا که احکام ویژه به خود را دارد که لازم الرعایه است آن هم به دلیل اینکه می باید وضعیت فرزندی که در راه است مشخص شود چون با توجه به قانون مدنی طفل به دنیا نیامده که اصطلاحاً «حمل» میگویند از حق و حقوقاتی برخوردار است.

در خصوص این طلاق باید ابتدا دانست که اثبات این امر به چه نحوی ممکن است و چگونه باید در حین رسیدگی به پرونده طلاق این موضوع را مطرح کرد.

مطلب حاضر به طلاق زن باردار و شرایط آن از لحاظ قانونی و با تکیه بر رویه قضایی، پرداخته است و همچنین سوالات پیش آمده ی خارج از مطلب قابل طرح در ذیل همین صفحه هستند.

طلاق زن باردار

به طور کلی تمامی پرونده های طلاق به یک شیوه طرح و بررسی میشوند یعنی در شرایط جزئی تغیراتی را به همراه دارند، در طلاق زن باردار هم به همین نحو است منتهی در این طلاق تفاوت آن است که درخواست طلاق از سوی کدام یک از زوجین است ؟! طلاق از طرف مرد است یا طلاق به درخواست زوجه است؟! البته که در هر صورت مرد می‌تواند برای طلاق دادن همسر خود با توجه به قانون که این اختیار را برای او تعبیه نموده اقدام کند.

ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی در این باره می‌گوید: « مرد می‌تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد » منتهی آنچه که طلاق در دوران حاملگی را با حالتی که خانم آبستن نیست، متمایز میکند تغییر در دوران عده خانم است. یعنی عده طلاق زن باردار با زنی که باردار نیست متفاوت خواهد بود.

البته که حق و حقوقاتی را در صورتی که خانم باردار باشد در دوران عده طلاق برای مرد متحمل میگردد و همچنین بحث حضانت فرزند یا فرزندانی که به دنیا می آیند و نفقه آنان نیز مطرح میگردد. لازم به ذکر است که در مواجهه با پرونده‌های طلاق بهتر است با بهترین وکیل طلاق مشورت کرده و از او کمک بخواهیم.

عده طلاق زن باردار 

اگر به خاطر داشته باشید عده طلاق ها کمی باهم متفاوت بود اما در حالت عادی عده طلاق ۳ طُهر است یعنی سه پاکی ( سه تا دوران قاعدگی ماهانه را گذراندن) ولی اگر زن باردار باشد عده طلاق تا پایان وضع حمل یعنی تا زمان به دنیا آمدن فرزند خواهد بود و آن سه قاعدگی در نظر گرفته نمیشود.

در این باره ماده ۱۱۵۴ قانون مدنی عنوان می دارد: « عده وفات چه در دائم و چه در منقطع در هر حال چهار ماه و ده روز است مگر اینکه زن حامل باشد که در این صورت عده وفات تا موقع وضع حمل است مشروط به اینکه فاصله ی بین فوت شوهر و وضع حمل از چهار ماه و ده روز بیشتر باشد والا مدت عده همان چهار ماه و ده روز خواهد بود.»

آیا میتوان طلاق را هنگامی که خانم باردار است جاری نمود؟!

شاید بسیاری از افراد گمان کنند که در هنگام بارداری امکان گرفتن طلاق و دادن طلاق وجود ندارد، اما این گمان غلطی است که بین مردم جامعه رایج شده، در واقع هیچ منع قانونی ای برای اجرای طلاق و اقدام آن در دوران آبستن خانم وجود ندارد، منتهی آنچه که مطرح است از لحاظ اخلاقی می باشد که معمولاً کمتر اتفاق می افتد که زوجین در این دوران طلاق بگیرند حتی ممکن است که اگر زوجین متوجه وجود حمل و فرزند باشند از طلاق صرف نظر کنند.

به عبارتی دیگر  امکان طلاق در دوران بارداری کمتر از زمانی است که خانم باردار نیست ولی در هرحال منع قانونی وجود ندارد و هر یک از طرفین می‌توانند برای طلاق اقدام کنند.

منتهی در روند قضایی نکاتی را باید مدنظر قرار دهند تا به مشکل نخورند.

 طلاق زن باردار بائن است یا رجعی ؟!

این موضوع بستگی به این دارد که مرد طلاق دهد یا خانم درخواست طلاق کند و دادگاه حکم طلاق را بدهد.

چون همانطور که میدانید طلاق از طرف مرد رجعی است و مرد امکان رجوع در دوران عده را به همسر خود دارد ولی اکثر طلاقی که از طرف زن باشد و دادگاه حکم طلاق بدهد بائن خواهد بود.

در این باره نیز اگر طلاق در دوران بارداری به درخواست زن باشد بائن است و اگر به درخواست شوهر باشد رجعی خواهد بود.

رویه قضایی پرونده طلاق زن باردار

البته که در مطالب علیحده در خصوص رویه انواع مختلف طلاق به بحث و تحلیل پرداخته شده است ولی در خصوص طلاق زن باردار هم باید دانست که تفاوت چندانی در کلیت موضوع و رویه با سایر طلاق ها ندارد فقط باید توجه نمود که برای اثبات وضعیت آبستن می باید به پزشکی قانونی مراجعه نمود و گواهی بارداری دریافت کرد تا توسط قاضی پرونده ملاحظه گردد

طبق ماده ۳۱ قانون حمایت از خانواده نیز هنگام ثبت و اجرای صیغه طلاق ، آن دفتر ثبت طلاق باید گواهی بارداری یا عدم بارداری را در اختیار زوجه قرار دهد.

نفقه در دوران عده طلاق زن حامله 

 توجه داشته باشید که زنی که باردار باشد و مطلقه گردد قاعدتاً هزینه هایی به جهت وجود حمل و آبستن بودن وجود دارد، در نتیجه سوالی که رخ میدهد این است که آیا هزینه های بارداری با زوج ( مرد ) است یا خیر؟!

در پاسخ باید گفت که عرفاً و قانوناً نیز به نظر می‌رسد به عهده مرد باشد و هزینه های این دوران را که اصطلاحاً میتوان به آن نفقه گفت با مرد است. به عبارت دیگر نفقه دوران عده و تا پایان وضع حمل ( به دنیا آمدن بچه ) با مرد است.

حرف آخر….

این مطلب علی رغم پرداختن به طلاق زن باردار، گویای موارد و مطالب  مرتبط با آن نیز بود و به طور کلی مواردی همچون ( عده طلاق زن باردار، آیا میتوان طلاق را هنگامی که خانم باردار است جاری نمود؟! ، طلاق زن باردار بائن است یا رجعی ؟!، رویه قضایی پرونده طلاق زن باردار و نفقه در دوران عده طلاق زن حامله ) مورد بررسی قرار گرفت.

و در پایان به خاطر داشته باشید که گمان عدم توانایی مطلقه نمودن زن باردار غلط است و این امر منع قانونی ندارد یعنی شما مرد در هر زمان که بخواهد میتواند همسر خود را طلاق دهد هرچند که حق و حقوقاتی که متعلق به خانم است گریبانگیرش خواهد بود  و باید آن ها را بپردازد یا طریقه و مراتبی برای پرداخت ارایه دهد.

‫0/5 (0 امتیاز )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی