وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

طلاق خلع چیست؟

همانطور که از عنوان مطلب پیداست ما میخواهیم بررسی کنیم که طلاق خلع چیست؟ و چه شرایط و نکاتی دارد.

اول این که طلاق خلع نوعی طلاق است که در زمره طلاق های بائن قرار داد، دوم این که طلاق خلع همچون دیگر انواع طلاق به تراضی و ایجاب و قبول طرفین محتاج است.

به طور کلی در این طلاق، خانم با دادن مالی به دنبال رهایی از علقه زوجیت است،که البته شرایطی دارد که دانستن آن مهم است چون مثلاً شلید زوجه بخواهد به آنچه را که بخشیده رجوع کند پس نیاز است که از احکام آن مطلع گردد.

در این مطلب که برگرفته از تجربیات و دانش دکتر زین العابدین فرهادی وکیل متخصص طلاق و پایه یک دادگستری است، احکام طلاق خلع را با بیانی شیوا و صریح برای شما شرح خواهیم داد، فلذا در انتهای مطلب نیز میتوانید با تکمیل فرم مشاوره نسبت به مشورت با جناب دکتر فرهادی اقدام کنید.

طلاق خلع چیست؟

همانگونه که اشاره شد طلاق خلع نوعی از طلاق بائن است که در آن خانم اعلام می کند که از همسرش متنفر است و برای جاری شدن صیغه طلاق حتما باید خانم یک مال را در قبال طلاق به شوهرش ببخشد و دادگاه از طرف شوهر آن را قبول کند.

این مال می تواند کل مهریه، قسمتی از مهریه، یک سکه و یا صد هزار ریال پول نقد یا هر چیز دیگری که از طرف خانم به آقا بخشیده شود و یا پرداخت شود.

البته به همین سادگی ها هم نیست و شرایطی دارد که باید محرز و مسلم شود تا طلاق صورت بگیرد.

به یاد داشته باشید که در این نوع طلاق خانم سه ماه فرصت دارد چیزی را که بذل کرده یا اصطلاحاً بخشیده بگذرد و رجوع کند، به عبارت دیگر این که  مال یا وجهی را که به شوهرش بخشیده پس بگیرد.

حال که خانم نسبت به آنچه که پس گرفته رجوع کرد، آقا هم باید به دفترخانه مراجعه کند و اعلام کند که از طلاق منصرف شده و طلاق منتفی است و صیغه ازدواج همچنان جاریست.

ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی در این باره می گوید: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد»

حق رجوع در طلاق خلع

در طلاق خلع قبل از جاری شدن صیغه طلاق و بعد از بخشیدن مال به شوهر و یا حتی بعد از طلاق در زمان عده، زن می‌تواند به آنچه که بخشیده رجوع کند و طلاق خلع را به طلاق رجعی تبدیل کند که در این حالت در مدت عده زوج نیز می‌تواند به زوجه رجوع کند.

دو نکته مهم در طلاق خلعی

نکته اول: در طلاق خلعی حس نفرت و کراهت شدید خانم  از شوهر باید به گونه ای باشد که امکان ادامه زندگی وجود نداشته باشد و یا منجر به نافرمانی و معصیت و بی‌توجهی به تکالیف قانونی و شرعی و احساسات طرفین شود.

نکته دوم: در طلاق خلعی بخشش مال از طرف خانم به شوهرش در قبال طلاق به نحوی باشد که شوهر در زمان عده حق رجوع به خانم را نداشته باشد.

نکته سوم : داگاه صالح به رسیدگی این نوع طلاق همچون سایر دعاوی خانواده، دادگاه خانواده محل سکونت زوجه است.

 

آیا طلاق توافقی نوعی طلاق خلعی است؟

در رویه قضایی نوعی طلاق به نام طلاق توافقی وجود دارد اما در قانون تعریفی از آن نشده است.

از طرفی در قانون طلاقی داریم به نام خلع و همانطور که گفته شد در طلاق خلع زن به واسطه كراهتی كه از مرد دارد باید مالی كمتر، معادل یا بیشتر از مهریه خود را به مرد بدهد تا او را راضی به طلاق كند (ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی).

حال قضات دادگاه‌ها ایران طلاق توافقی را با مواد مربوط به خلع تشبیه و توجیه کرده و بر اساس آن مواد قانونی برای این طلاق تعیین وتکلیف نموده و رای صادر میکنند.

در طلاق توافقی همانطور که از اسم آن پیداستزوجین توافق می‌كنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت می‌شود و ضمانت اجرای قانونی پیدا می‌كند.

در طلاق توافقی، نیازی به ارائه دلیل محکمه پسند نیست و زن و شوهر با توجه به این که دیگر نمیتوانند باهم زندگی کنند برای طلاق توافقی به طور همکاری هم به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش و اجرای صیغه‌ی طلاق می نمایند.

تمام توافقات اعم از مالی و غیرمالی با توجه به توافق زوجین در حکم دادگاه و سند طلاق لحاظ می‌گردد.

توجه داشته باشید که مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش، سه ماه از تاریخ صدور است و اگر تا پایان آن مدت طرفین یا یکی از آنها برای ثبت به دفترخانه مراجعه نکند، گواهی باطل میشود. در چنین مواردی بهتر است با بهترین وکیل طلاق مشورت کرده و از او کمک بخواهید.

نتیجه گیری

آنچه که از این مطلب در مورد این سوال که طلاق خلع چیست؟ دستگیر ما شد این بود که یافتیم :

  1. طلاق خلع، طلاقی است که زن به واسطة کراهتی که از شوهر خود دارد در برابر مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد.
  2. مقدار این مال می تواند عین مهریه، معادل آن، بیش تر و یا کمتر از مهریه باشد.

به عبارت دیگر زن می تواند با بخشیدن نفقه ای که از شوهر خود طلبکار است، یا نفقة ایام عده، یا حتی نفقة یک روز خود، یا تمام یا بخشی از مهریه خود به شوهر و قبول شوهر طلاق خلعی بگیرد.

اما اگر به مقداری که بخشیده رجوع کند (یعنی آن را بازپس گیرد) ولی بر طلاق پای فشرد، در آن صورت طلاق رجعی خواهد بود. لازم به یادآوری است رویة دادگاهـها بــراین است که زن باید تمام مهریه را ببخشد.

دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری و متخصص پرونده های خانواده مخصوصا طلاق، آماده ارائه مشاوره تلفنی و حضوری به شما عزیزان در زمینه امور خانوادگی و سایر دعاوی هستند فقط کافیست فرم زیر را تکمیل کنید.

سوالات مرتبط

آیا طلاق خلع با مبارات یکی است؟

خیر این نوع طلاق هرچند که کمی شبیه هم بوده و در زمره طلاق بائن قرار دارند ولی با یکدیگر تفاوت دارند.

تفاوتشان هم این است که کراهت در طلاق مبارات از جانب طرفین است، یعنی آقا و خانم از یکدیگر خسته شدند و تاب ادامه زندگی را ندارند اما در طلاق خلع فقط خانم کراهت دارد.

تفاوت مهم دیگر این است که در طلاق مبارات، آنچه که زن به شوهر خود اعطا میکند، بیش از مهریه نخواهد بود اما در طلاق خلع، این مال می تواند بیشر از مهریه باشد.

شرایط طلاق خلعی چیست؟

  1. کراهت زن از شوهر
  2. بخشیدن مال از سوی زن به شوهر
‫0/5 (0 امتیاز )
برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی