وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

طلاق توافقی چقدر طول می‌کشد؟

هر چند که در خصوص طلاق توافقی در مقاله علیحده ای کاملاً به شرح پرداخته ام ولی آنچه که لُپ کلام این مطلب است در واقع مدت زمان پروسه قضایی این طلاق می باشد.

مدت زمان طلاق توافقی هرچند که بستگی به شهر محل اقدام و شعبه دادگاه آن دارد چون قاعدتاً حجم پرونده ها در هر حوضه قضایی یکسان نیست و این خود تأثیر در روند پرونده ها خواهد داشت. ولی به طور کلی مدت زمان این طلاق هنگامی که وکیل در آن مداخله داشته باشد کمتر از حالتی خواهد بود که زوجین بدون وکیل اقدام به گرفتن طلاق توافقی میکنند که در این مطلب خواهیم گفت که وکیل در طلاق توافقی چه نقشی دارد و چگونه موثر در کوتاه شدن مدت زمان این پروسه میشود.

اما برای درک بهتر مطلب به نظر می‌رسد نیاز است که مختصراً مراحل طلاق توافقی را باهم مرور کنیم و بدانیم که هر یک از مراحل ممکن است چه مدت زمانی را به خود اختصاص دهد.

به خاطر داشته باشید که ذیل هر یک از مطالب این سایت امکان پرسش سوال و دریافت پاسخ برای شما فراهم بوده به ویژه که میتوانید با شخص خود آقای دکتر زین العابدین فرهادی نیز مشاوره حضوری یا تلفنی نیز داشته باشید.

مراحل طلاق توافقی در یک نگاه 

اخیراً رویه طلاق توافقی به گونه ای شده است که زوجین در ابتدای کار باید در جلسات مشاوره خانواده که به دستور العمل قوه قضاییه مقرر گشته، مشارکت داشته باشند( به خاطر داشته باشید که اگر وکیل طلاق توافقی پرونده را عهده دار باشد با تسلط به رویه، مسیر طلاق توافقی را به نحوی پیش خواهد برد که نیازی به شرکت در جلسات مذکور نباشد).

مرحله اول

اولین مرحله، شرکت در جلسات مشاوره است که از طریق ثبت نام در سامانه «تصمیم» و انتخاب مرکز مدنظر، سپس مراجعه به آن مرکز و شرکت در جلسات مقدور میگردد و نتیجه آن اینگونه ایست که درصورتیکه سازش بین زوجین امکان پذیر نبود منجر صدور گواهی اصرار به طلاق توسط مرکز مشاوره خانواده میشود. (این گواهی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارسال میشود تا به پیوست دادخواست طلاق توافقی به دادگاه رسال  شود و البته ممکن است این روند اداری در هر شهر متفاوت باشد)

مرحله دوم

مرحله دوم طلاق توافقی تنظیم و ارائه دادخواست با عنوان صدور گواهی عدم امکان سازش است. زوجین در این مرحله باید دادخواست را با عنوان مزبور تنظیم و از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به مرجع قضایی تقدیم نمایند. (توجه: ثبت نام در سامانه «ثنا» برای هرگونه اقدام قضایی الزامی است)

نکته اینکه اگر وکیل داشته باشید دیگر نیازی تنظیم و ثبت آن و مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی نیست چون خود وکیل از طریق سامانه خودکاربری عدل ایران دسترسی به ثبت و ارسال دادخواست به مرجع قضایی را دارد و دادخواست را هم خود وکیل به صورت تخصصی و بدون ایراد شکلی و ماهوی تنظیم میکند که این خود از طولانی شدن روند رسیدگی به دلیل نقص در دادخواست جلوگیری میکند.

مرحله سوم

مرحله سوم شرکت در جلسات دادگاه است که اگر وکیل داشته باشید که نیازی نیست ولی اگر نداشته باشید باید خودتان شرکت کنید، موعد این جلسات از طریق پیامک از سر شماره مختص به عدل ایران «ADLIRAN» به شما ابلاغ می‌شود و شما نیز باید وارد سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی سایت عدل ایران شوید و ابلاغیه خود را دریافت و ملاحظه نمایید.

توجه داشته باشید که هر پیامک ارسالی مربوط به قوه قضاییه از سرشماره مذکور برایتان ارسال خواهد شد و دیگر پیامک های دریافتی از سر شماره ها متفرقه ممکن است موجد وقوع کلاهبرداری شود.

مرحله چهارم

مرحله چهارم ثبت طلاق در دفاتر طلاق است که این مرحله وقتی محقق میگردد که دادگاه با بررسی ادله و مدارک ( در خصوص مدارک لازم برای اقدام به طلاق توافقی در مطلب مربوطه عنوان کرده ام) رأی بر طلاق و گواهی عدم امکان سازش را صادر کرده باشد و این رأی قطعی شده باشد.

بعد از آن باید گواهی قطعیت دادنامه و نامه معرفی به دفترخانه را همراه با رأی صادره با مدارک هویتی و سند ازدواج به سر دفتر طلاق ارایه دهید تا مبادرت به ثبت آن و اجرای صیغه طلاق نماید.

حال که مراحل طلاق توافقی را جهت یادآوری مرور کردیم اینک به مدت زمان روند آن میپردازیم.

طلاق توافقی چقدر طول میکشد

به طور کلی طلاق توافقی ممکن است بین ۴ تا ۶ ماه زمان بر باشد، با این شرح که جلسات مشاوره خانواده مذکور آن پنج جلسه است و در باره زمانی ۴۵ روز تا ۲ ماه ممکن است زمان ببرد و البته این مدت بستگی به وجود یا عدم وجود تعطیلات و شرایط زوجین برای شرکت در جلسات به طور متوالی دارد.

شرکت در جلسات دادگاه نیز ممکن است حدوداً ۱ تا ۲ ماه زمان ببرد چون از زمان ثبت دادخواست تا ارسال آن و ارجاع به شعبه سپس ابلاغ وقت رسیدگی و در پی آن حضور در جلسات چنین مدتی دور از منطق نیست و البته این مدت زمان مذکور به صورت تقریبی و با توجه به مشابهت پرونده های موجود و مشابه معمول می باشد.

سایر استعلامات مثل استعلام صحت وکالت‌نامه های حاوی حق طلاق ، بررسی گواهی سلامت زوجه و عدم بارداری در صورت نیاز استعلام آن و…. ممکن است موثر در مدت زمان طلاق توافقی باشد. لازم به ذکر است که مشورت کردن با بهترین وکیل طلاق می‌تواند بسیاری از مشکلات شما را حل کند.

نکته مهم!

نکته این که بخاطر داشته باشید فرصت ثبت طلاق توافقی از زمان قطعی شدن رأی صادره تا زمان ثبت آن نباید بیش از ۳ ماه باشد یعنی زوجین فقط سه ماه فرصت دارند که با حکم دادگاه برای ثبت طلاق در دفتر مربوطه اقدام کنند. حالت است بدانید که حضور هر دو زوجین یعنی هم مرد و هم زن در هنگام ثبت طلاق و اجرای صیغه طلاق الزامی است مگر اینکه خانم از آقا وکالت در طلاق داشته باشد.

نقش وکیل در طلاق توافقی

همانگونه که گفته شد روند این طلاق هرچند از دیگر طلاق ها کمتر است و البته پیچیدگی خاصی ندارد ولی همین مدت زمان نسبتاً اندک هم ممکن است مشکلات مربوط به خود را داشته باشد مثل فوت یکی از طرفین یا بهم زدن توافق از سوی هر یک از زوجین در حین رسیدگی، یا اینکه عدم اطلاع از رویه دادگاهی و اختلاف رویه قضایی بین شعبات و همچنین عدم تسلط به قوانین و مقررات و بخشنامه های مرتبط ممکن است مانند سرعت گیری عمل کند که مدت زمان پرونده را به تعویق بیندازد.

اما حضور شخصی در این پرونده به عنوان وکیل دادگستری که به صفر تا صد این پروسه مسلط است کمک بسزایی در تسریع مدت زمان آن میکند تا آنجا که از هرگونه ایراد و نقص توسط او جلوگیری به عمل می آید و با اطلاع از مراحل دادگاهی میتواند زودتر از موعد امکان اخذ رأی را فراهم سازد تا آنجا که ممکن است بتواند پروسه ۴ تا ۶ ماهه را به حداقل و یا کمتر از آن چیزی حدود ۱ ماه و کمتر برساند.

پس پیشنهاد میگردد برای جلوگیری از تبعات ناشی از اطاله و طولانی شدن دادرسی حتماً چه در این پرونده و چه در سایر پرونده های مطرح در مراجع قضایی از یک وکیل کمک بگیرید.

حرف آخر…

آنچه که هدف این مطلب بود توضیح در خصوص مدت زمان طلاق توافقی یا اینکه طلاق توافقی چقدر طول میکشد بود. به طور کلی گفته شد که طلاق توافقی بدون مداخله وکیل ممکن است تقریباً بین ۴ تا ۶ ماه زمان بر باشد و اگر وکیل مداخله کند و عهده دار پرونده شود به کمتر از ۱ ماه نیز ممکن است تقلیل پیدا کند. از طرف دیگر برای درک بهتر مراحل طلاق توافقی را بررسی کردیم. حال چنانچه سوال یا ابهامی وجود داشت با ثبت نظر ذیل این مطلب مطرح کنید تا بررسی شود.

‫5/5 (1 امتیاز )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی