وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

قبل از توضیح در خصوص لیست اموال قابل توقیف برای مهریه پیشنهاد میگردد برای درک بهتر مطلب مطالب مربوط به مطالبه مهریه که در همین سایت بارگذاری شده را مطالعه نمایید، هرچند که اشاره به طور خلاصه آن در همین مطلب هم خواهم داشت.

به طور کلی آنچه را که در قبال مهریه از اموال شوهر میتوان توقیف نمود تمامی اموال منقول و غیرمنقول از وی است که از محل فروش ( مزایده ) آن میتوان مبلغ معادل مهریه را جبران نمود ولی باید در نظر داشت که این اموال نباید جزو مستثنیات دین باشد. ( مستثنیات دین را در ادامه مطلب تعریف و بررسی خواهیم کرد )

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه را در این مطلب ارائه خواهیم داد و هر یک را جز به جز تفکیک و توضیح خواهیم داد. لازم به ذکر است که برای پیگیری این پرونده‌ها می‌توانید با دکتر زین العابدین فرهادی بهترین وکیل طلاق و مهریه مشورت کنید.

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

واضح است که مهریه حقی برای زن به مجرد عقد نکاح می‌باشد که بر ذمه مرد مستقر و باید به زن بپردازد و دین خود را ادا کند، همچنین گفته شد که اگر مرد از پرداخت مهریه امتناع ورزید، زوجه میتواند تمامی اموال منقول و غیرمنقول شوهر را برای مهریه توقیف کند ولی نباید فراموش کرد که این اموال نباید جزو مستثنیات دین باشد ( ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی)

بهتر است اول با مستثنیات دین آشنا شوید و سپس اموال قابل توقیف را بشناسید.

مستثنیات دین چیست؟!

مستثنیات دین درواقع آن اموالی هستند که قابلیت توقیف ندارند که این بخاطر حمایت از حقوق اولیه شخص بدهکار است و به طور کلی یعنی اموالی هستند که نه تنها قابل توقیف نیستند بلکه اگر توقیف هم شوند قابل فروش نیستند و در نهایت از آنها رفع توقیف به عمل می آید.

برای اینکه مفهوم مستثنیات دین بهتر و واضح تر بررسی شود باید به مواد قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی دست درازی کرد، در ماده ۲۴ قانون مذکور گفته شده که مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

  • الف – منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌علیه در حالت اعسار او باشد
  • ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
  • د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
  • ه- – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
  • و – تلفن مورد نیاز مدیون.
  • ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.

تبصره ۱ :

چنانچه منزل مسکونی محکوم‌علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکوم‌له به‌ وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تادیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌به به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکوم‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.

تبصره ۲ :

چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکوم‌به از آن امکان‌ پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

توقیف اموال برای مهریه

شما میتوانید اموال را که ازجمله موارد زیر هستند بابت مهریه از مایملک شوهر خود توقیف کنید:

  1. خانه
  2. زمین
  3. سهام (ولو سهام عدالت )
  4. سهم الارث
  5. خودرو
  6. اموال و مبالغی که در رهن هستند
  7. حساب های بانکی
  8. حقوق ماهیانه ( در صورت داشتن فیش حقوقی )

خانه و املاک 

شما میتوانید بابت مهریه خانه و زمین و یا املاکی را که به نام همسر شماست و جز مستثنیات دین نیست را توقیف کنید که برای این کار هم از اداره ثبت که راحت ترین راه است می‌توانید اقدام کنید و هم از طریق دادگاه امکان پذیر است.

توجه داشته باشید که اگر خانه ای سه دانگ به نام شما و سه دانگ به نام همسرتان باشد میتوانید آن سه دانگی که به نام همسر شماست را توقیف کنید و از مستثنیات دین خارج است همچنین اگر همسر شما فقط یک خانه داشته باشد هرچند که جز مستثنیات دین شاید تلقی شود ولی اگر همین خانه را به اجاره داده باشد آنگاه میتوانید بابت مهریه توقیفش کنید.

سهام

ممکن است زوج سهامی را در شرکتی داشته باشد و یا به طور کلی سهامی و یا اوراق بهاداری به نامش باشد که قابلیت استعلام از سازمان بورس را داشته باشد که در این صورت می‌توان سهامش را توقیف نمود.

سهم الارث

ممکن است زوج دارای سهم الارثی باشد که هنوز تقسیم نشده مثلاً پدر زوج فوت نموده و ملکی را از خود به جا گذاشته و از آن ملک که ماترک متوفی تلقی میگردد، به زوج سهمی می‌رسد، حال اگر هنوز تقسیم نشده باشد، زوجه میتواند آن را از طریق اداره اجرای ثبت برای وصول مهریه توقیف کند و در نظر داشته باشید که در این صورت کل ملک توقیف خواهد شد ولی اگر قرار به وصول باشد فقط تا قدرالسهم زوج میتوان وصولی داشت.

خودرو

خودرو که از جمله دارایی های منقول می باشد قابلیت توقیف در برابر دیون را دارد، مهریه هم چون دین است و اگر زوج پرداخت نشد و مالک خودرو ای باشد با در نظر داشتن مستثنیات دین میتوان برای مهریه توقیفش کرد. به خاطر داشته باشید که برای توقیف خودرو اگر شماره پلاک را داشته باشید راحت تر میتوانید توقیفش کنید و در صورت توقیف، خودرو به پارکینگ منتقل میشود و سپس باید درخواست کارشناسی برای ارزشیابی خودرو داده شود و بعد از آن نوبت به مرحله مزایده می‌رسد.

اموال و مبالغ در رهن 

امکان دارد زوج مبلغی را در رهن داشته باشد و یا مالی از او در رهن جایی باشد که نتوان آن مال را توقیف نمود ولی در این فرض میتوان مال و مبلغ مورد رهن را توقیف نمود که در این حالت پس از فک رهن، از محل مال مهریه را میتوان وصول کرد، به عبارت دیگر در توقیف رهن، زوجه به عنوان راهن در نظر گرفته میشود.

حساب های بانکی 

حساب های بانکی زوج قابلیت توقیف دارند، فرض بفرمایید شوهر حساب بانکی پر پولی دارد (حساب در هر بانکی باشد فرقی ندارد ) ، زوجه میتوانید با ارائه درخواست به اداره ثبت توقیف حساب را بخواهد و حساب های وی بلافاصله مسدود میگردد.

اما حسب تجربه در نظر داشته باشید که برای توقیف به نامه اداره ثبت به بانک مرکزی اکتفا نکنید و برای جلوگیری از خالی کردن حساب توسط شوهر برای فرار از پرداخت، نامه های توقیف ممهور شده را به تعداد بانک هایی را که میدانید شوهر در آن حساب دارد ، به شعب سرپرستی همان بانک ها مراجعه کنید و به قسمت دایره حقوقی تحویل دهید تا زودتر حساب ها مسدود شود.

حقوق ماهیانه

اگر زوج حقوق بگیر و یا مستمری بگیر باشد، یک سوم حقوق را در صورتی که زوج واجب نفقه دیگری نداشته باشد میتوان توقیف کرد و اگر واجب نفقه دیگری باشد فقط یک چهارم حقوق قابل توقیف است.

توجه داشته باشید که در صورت توقیف حقوق، آن قسمت توقیف شده ماه به ماه به حساب خانم واریز میشود و مورد جبران پرداخت مهریه قرار میگیرد.

جالب است بدانید که اگر زوجه کارمند دولتی نیز نباشد ولی در شرکت خصوصی ای کار میکند که برای وی فیش حقوقی صادر می‌شود که با ارائه برگه توقیف حقوق به شرکت مربوطه میتوا ن حقوق را از همان محل توقیف نمود.

حرف آخر…

مواردی که گفته شد از جمله اموالی بودند که برای مهریه قابلیت توقیف توسط زوجه را دارند که به طور کلی ۸ مورد عنوان شد منتهی ممکن است اموال دیگری از مرد را بتوان شناسایی نمود که خارج از موارد گفته شده باشد که در آن صورت با رعایت مستثنیات دین و وجود شرایط قانونی میتوان توقیف نمود.

اگر در مورد اموال قابل توقیف برای مهریه سوالاتی داشتید که چالش های روند پرونده حقوقی شما بود میتوانید ذیل همین مطلب بیان کنید تا راهنمایی های لازم به شما صورت گیرد و در هر صورت پیشنهاد میگردد توقیف اموال برای مهریه را به یک وکیل دادگستری خبره بسپارید چون ممکن است به دلیل عدم اطلاع از رویه قانونی مطالبه مهریه از توقیف اموال باز بمانید و اموال زوج قبل از توقیف به غیر واگذار شود.

‫0/5 (0 امتیاز )
برچسب ها : |

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی