وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه چقدر است؟

دور از بحث مدت زمان توقیف اموال برای مهریه حتماً در مطالب زیادی در خصوص حق و حقوقات ناشی از عقد نکاح خوانده اید که مهم ترین و بارز ترین آن مهریه است که میدانیم که حق زن بوده و به محض اجرای صیغه عقد نکاح، این حق بر ذمه مرد قرار میگیرد و باید به زن پرداخت کند و عدم پرداخت آن به منزله عدم پرداخت دِین است و ضمانت اجرا دارد.

مهریه حقی است که هر زمان زوجه خواستار شود می‌تواند برای مطالبه اقدام کند و البته مطالبه مهریه مطابق با قانون جدید از دو روش امکان پذیر است که البته طبق رویه ابتدا باید از راه اول اقدام کرد و بعد از آن که به نتیجه یعنی مطالبه طلب نرسید، راه دوم را پیش گرفت.

به طور کلی مهریه ابتدا باید از طریق اداره اجرای ثبت اقدام و در صورت وجود اموال به نام زوج آن ها را توقیف و از محل مزایده، مهریه را مطالبه نمود و چنانچه اموالی برای توقیف شناسایی نشد باید پرونده را در اجرای اداره ثبت مختوم و از طریق ثبت دادخواست و تقدیم آن به دادگاه اقدام کرد.

پس آنچه که در این مطلب به آن پرداخته میشود: اولا طرق مطالبه مهریه « برای درک بهتر مطلب » و مدت زمانی که برای توقیف اموال نیاز است بیان می‌شود. در ضمن برای پیگیری دعاوی مهریه و طلاق بهتر است با بهترین وکیل طلاق و مهریه مشورت کنید.

مطالبه مهریه 

برای مطالبه مهریه از دو راه اجرای اداره ثبت و دادگاه امکان پذیر است و باید دانست رویه جدید برای مطالبه مهریه ابتدا باید از اجرای ثبت و سپس از دادگاه اقدام شود یعنی اگر خانمی بخواهد مهریه خود را مطالبه کند اول باید از اداره اجرای ثبت اقدام کند و اگر بی نتیجه ماند به دادگاه مراجعه کند.

مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت 

به طور خلاصه برای مطالبه مهریه از طریق اداره اجرای ثبت در وهله اول باید به دفتر خانه عقد و ازدواجی که در آن زوجین سند نکاحیه را ثبت کرده اند مراجعه کند و از آن طریق درخواست صدور اجرای مهریه را بدهد.

زوجه در همان دفتر خانه و همزمان با درخواست اجرای مهریه میتواند نسبت به درخواست اموال و اگر هم مالی را که مطمئن است برای شوهرش است مثل ماشین یا خانه « به جز مستثنیات دین » میتواند معرفی کند تا به روند توقیف آنها کمک کرده باشد.

سپس باید از طریق سامانه های مرتبط با اداره ثبت وقت حضوری جهت پیگیری پرونده در اداره ثبت بگیرد و در موعد مقرر مراجعه کند.

بعد از مراجعه به اداره اگر اموالی بود میتواند برگ توقیف آنها را بگیرد و در ادامه نسبت به کارشناسی آن اموال باید مجدداً از طریق دفترخانه درخواست بدهد تا مال توقیف شده ابتدا کارشناسی شود و سپس برای مزایده و مطالبه مهریه از محل فروش آن کارسازی شود.

نکته اینکه تمامی درخواست ها برای مهریه از طریق دفترخانه انجام میشود و برای هر بار مراجعه حضوری به اداره ثبت نیز حتماً فراموش نکنید که نوبت اینترنتی بگیرید.

چه اموالی را میتوان برای مهریه از طریق اجرای ثبت توقیف کرد؟!

موارد توقیف برای مهریه از طریق اداره اجرای ثبت از قرار ذیل هستند؛

  1. خودرو یا همان ماشین
  2. ملک ( اعم از آپارتمان و زمین )
  3. حقوق ماهیانه : با این توضیح که اگر زوج  (آقا) واجب نفقه دیگری داشته باشد مثل فرزند، یک چهارم از حقوق ماهیانه توقیف می‌شود و اگر واجب نفقه نداشته باشد یک سوم آن بابت مهریه قابل توقیف است (البته این درصورتی است که آقا حقوق بگیر یا مستمری بگیر باشد و فیش حقوقی داشته باشد ولو اینکه خدمه شرکت خصوصی باشد)
  4. سهم الارث
  5. سهام ( درصورت داشتن سهام حتی سهام عدالت )
  6. حساب های بانکی
  7. و همچنین خانم میتواند زوج را ممنوع الخروج کند.
  • نکته اینکه اگر اموال توقیف شده جز مستثنیات دین بوده باشد مرد می‌تواند برای رفع توقیف آن اقدام کند

مطالبه مهریه از طریق دادگاه

اگر زوجه از طریق اداره اجرای ثبت نتواند نسبت به طلب خود «مهریه» کارسازی کند یعنی چیزی دستش را نگیرد و مالی برای جبران مهریه و مطالبه از مرد شناسایی نشود، آنگاه میتواند از دادگاه اقدام کند که اول باید پرونده در اداره ثبت مختومه شود و نامه ای بگیرد که به دادگاه ارائه دهد که آن نامه نشان دهنده این است که مطالبه مهریه از اداره اجرای ثبت امکان پذیر نبوده است.

همانطور که میدانید دعوی مطالبه مهریه همانند سایر دعاوی حقوقی بوده و برای طرح آن طبق قانون آیین دادرسی مدنی بیاد دادخواست تنظیم و تقدیم شود. خانم باید در وهله اول نسبت به تنظیم دادخواستی تحت عنوان «مطالبه مهریه » اقدام کند و آن را از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای ثبت کند تا آن دادخواست به دادگاه خانواده ارسال شود.

توصیه مهم!

قبل از هر اقدام قضایی توصیه می‌شود که حتماً در سامانه ثنا عضو شوید چرا که در هر مرحله اطلاع از اوضاع پرونده برای طرفین پیامک می‌شود از طرف دیگر ثبت نام در سامانه ثنا برای اقدامات قضایی الزامی است. بعد اینکه جلسه رسیدگی به زوجه ابلاغ شد باید در موعد مقرر در جلسه حاضر شود و یا وکیل خود را اعزام کند.

در آن جلسه دادگاه با بررسی اوراق پرونده نسبت به صدور حکم محکومیت زوج به پرداخت مهریه می نماید و ناگفته نماند که زوج هم میتواند در این جلسه شرکت کند و اگر دفاعی دارد مانند اینکه مثلاً ادعا کند که کل یا قسمتی از مهریه را پرداخت کرده و با ارائه مستتندات، دفاعیات خود را مطرح کند تا در صدور حکم قاضی موثر واقع شود.

هرچند که حکم دادگاه نخستین « بدوی » قابل تجدید نظر خواهی در محاکم دادگستری تجدیدنظر استان محل نزاع خواهد بود ولی در فرضی که زوج محکوم به پرداخت مهریه شود میتواند با تقدیم دادخواست اعسار برای اقساطی پرداخت کردن مهریه اقدام کند. یعنی با طرح دعوای اعسار و در فرض پذیرش آن و گرفتن حکم اعسار ، مهریه را قسط بندی کند و با توجه به وضعیت مالی و نظر قاضی پرونده، پرداخت صورت گیرد.

مدارک مورد نیاز برای مطالبه مهریه 

مدارک مهمی که باید حتماً برای شروع مطالبه مهریه به همراه داشته باشید از قرار ذیل اند؛

  • اصل و کپی کارت ملی
  • اصل و کپی شناسنامه
  • اصل و کپی سند ازدواج « قباله ازدواج مصطلح » و یا رونوشت آن
  • ثبت نام در سامانه ثنا

توضیح اینکه اگر سند ازدواج در دسترس نبود میتوانید به همان دفترخانه ای که سند ازدواج در آن ثبت شده مراجعه کنید و با ارائ مدارک هویتی رونوشت آن را درخواست کنید و دفترخانه موظف به ارائه رونوشت سند نکاحیه به شما است.

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه

با توجه به روش هایی که برای مطالبه مهریه گفته شد به طور کلی توقیف اموال از طریق اداره اجرای ثبت روند سریعتری را خواهد داشت چون حکم به توقیف در این راه به دلیل رسمی بودن سند ازدواج، اجرا و توقیف اموال نیازمند حکم قطعی دادگاه نیست و در مدت زمان یکی دوماهه در صورت شناسایی، توقیف خواهد شد و البته وجود وکیل و مداخله وی در پرونده مطالبه مهریه بی تأثیر در کاهش مدت زمان توقیف اموال و جلوگیری از انتقال مال به دیگری نخواهد بود.

چون ممکن است به محض اینکه شوهر مطلع از اقدام زوجه به توقیف اموال و مطالبه مهریه شود ممکن است نسبت به انتقال آنان به دیگران از توقیف و ادای دین جلوگیری کند و هرچند که اگر به قصد فرار از دین باشد قابلیت اثبات و طرح دعوی در این زمینه را دارد ولی کاری نسبتاً سخت و زمان بر است. به همین جهت اگر وکیل عهده دار این پرونده باشد میتواند قبل از اینکه آقا بخواهد اموال را به غیر انتقال دهد سریعاً به مرحله توقیف برساند . این سرعت العمل هاکی از تجربه و تسلط وکیل در این پرونده است.

اما مدت زمان مطالبه مهریه و توقیف مال از طریق دادگاه « به فرض اینکه مال جدیدی در مرحله اقدام از دادگاه یافت شود» طولانی تر و با چالش های بیشتری روبرو است چون باید حکم قطعی برای آن صادر شود و لازمه قطعی شدن حکمی طی شدن مهلت زمان و یا طی کردن مراحل دادگاهی مانند تجدید نظر و غیره خواهد بود و ممکن است حتی تا یک سال هم زمان ببرد.

بعد از توقیف اموال برای مهریه چه باید کرد ؟!

اگر از هر طریق موفق به توقیف اموال برای مهریه از زوج شدید باید نسبت به ارزشیابی آن اقدام کنید و آن مال را از جهت ارزش مالی برآورد کنید البته در این مرحله ممکن است با اعتراض زوج مواجه شوید و ممکن است اعتراض وی این باشد که اموال توقیفی جز مستثنیات دین است.

سوالات متداول

قاعدتاً در بحث در خصوص مهریه آن هم مرحله توقیف اموال اولین سوالی که مطرح می‌شود این است که:

  • مدت زمان توقیف اموال برای مهریه چقدر است ؟!

پاسخ :  عموماً توقیف اموال از طریق اداره اجرای ثبت زمانی حدود یک الی سه ماه را در بر دارد ولی توقیف اموال از طریق دادگاه می‌تواند بین ۳ الی ۱۲ ماه زمانبر باشد منتهی با درخواست تأمین خواسته میتوان از انتقال و خارج شدن اموال مدیون از دسترس جلوگیری کرد.

  • چه اموالی قابلیت توقیف دارد؟!

پاسخ : توقیف تمامی اموال بدهکار با حکم مرجع صلاحیت دار ممکن خواهد بود مگر اموالی که قابلیت توقیف نداشته باشند مانند اموالی که قبل از توقیف اثبات شود که به غیر منتقل شده و صاحب آن غیر است، هرچند که اگر هم توقیف شود رفع توقیف خواهد شد و همچنین است برای مستثنیات دین.

  • برای توقیف اموال برای مهریه از کدام راه زودتر به نتیجه خواهیم رسید ؟!

پاسخ : در نظر داشته باشید که روند توقیف از طریق اداره ثبت سریعتر خواهد بود.

البته که کلی سوال دیگر و مرتبط وجود خواهد داشت که برای دریافت پاسخ میتوانید به طور اختصاصی از دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری درمیان بگذارید تا راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.

حرف آخر…

با توجه به آنچه که مطرح شد میتوان نتیجه گرفت که مدت زمان توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره اجرای ثبت بسیار کمتر بوده و در حالت عادی حدود یک ماه تا دوماه زمان میبرد و البته گفتیم که اگر وکیل داشته باشید این مدت زمان تا حد چشم گیری کاهش پیدا خواهد کرد که مزایای فراوانی ازجمله منتقل نشدن اموال شوهر به غیر میشود.

اگر شما نیز درگیر پرونده مطالبه مهریه هستید و یا قصد آن را دارید بهتر است قبل از هر اقدامی از یک وکیل که مسلط به امور خانواده است کمک و مشاوره بگیرید. در همین راستا شما میتوانید با آقای دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری در این باره مشورت کنید.

‫4/5 (2 امتیاز )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی