وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

چگونه میتوان مهریه را به اجرا گذاشت؟

بسیاری از اختلافاتی که بین زن و شوهر رخ میدهد و معمولاً پرونده های زیادی از خانواده را به خود اختصاص داده بحث مهریه و مطالبه آن است، اما چگونه میتوان مهریه را به اجرا گذاشت ؟ در نکاح موقت مطالبه مهریه چگونه است؟

پاسخ این سوالات برای مطالبه مهریه و داشتن اطلاعات در مورد آن ها کمک میکند تا در روند اجرا گذاشتن آن سریع تر عمل کنید و حتی بدانید که برای اجرا گذاشتن مهریه از کجا باید شروع کرد، همه این موارد و توضیح در مورد آن ها را در این مطلب توضیح و شرح داده ایم.

همانطور که میدانید مهریه حق زن بوده و میتواند هر زمان که بخواهد نسبت به مطالبه آن اقدام کند اما ممکن است به رویه آشنا نباشد و یا به هر دلیلی نتواند خودش اقدام کند، یا گمان میکند که چون سرعت العمل کافی به دلیل عدم اطلاعات کافی را نداشته، ممکن است شوهرش سریع اموال خود را به نام کسی دیگر بزند و مالی دست وی را برای مهریه نگیرد.

پس قاعدتاً یک وکیل مهریه به خوبی میتواند کمک حال او باشد تا قبل از انتقال اموال بتواند برای مهریه توقیف کند.

دکتر زین العابدین فرهادی وکیل پایه یک دادگستری و بهترین وکیل طلاق است که تا بحال پرونده های زیادی از دعاوی خانواده خصوصاً مهریه را با موفقیت پشت سر گذاشته اند و کاملاً مسلط به مراحل و روند ان هستند، برای این که شما هم از این تجربیات بهرمند شوید میتوانید با تکمیل فرم مشاوره از ایشان مشورت گرفته و یا سرنوشت پرونده مهریه ی خود را به ذست ایشان بسپارید.

 

چگونه میتوان مهریه را به اجرا گذاشت ؟

برای این که بدانید چگونه میتوان مهریه را به اجرا گذاشت ابتدا باید بدانید که چند روش برای مطالبه مهریه وجود دارد، در این رابطه برای مطالبه مهریه از 2 راه میتوانید اقدام کنید:

  1. مطالبه مهریه از اجرای اداره ثبت
  2. مطالبه مهریه از طریق دادگاه

قبل از توضیح در مورد مراحل و روند مطالبه مهریه از اجرای ثبت و دادگاه لازم است بدانید که نمیتوان در یک زمان از هر دو راه برای اجرا گذاشتن مهریه اقدام کرد، همچنین در وهله اول باید مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت صورت بگیرد و سپس از دادگاه اقدام شود.

در غیر این صورت و در فرضی که اول از طریق دادگاه اقدام کند، دادگاه با احراز و اثبات این که خانم برای مطالبه مهریه ابتدا از اجرای ثبت اقدام نکرده است، دعوای وی را رد خواهد کرد.

مطالبه مهریه از اجرای اداره ثبت

خانم طبق بخشنامه ها و مصوبات جدید برای مطالبه مهریه اول باید از طریق اداره ثبت اقدام کند و اگر اموالی همچون خانه، ماشین، حساب بانکی پُر پول، سهام، حقوق کارمندی،سهم الارث و…. را توقیف و به عنوان مهریه خود دریافت کند.

 

چگونه ممکن است مهریه از اداره ثبت اقدام شود؟

در ایجا چون مهریه دینی است به گردن مرد و این موضوع در سند ازدواج نیز مشخص و مسلم شده و با توجه به این که سند ازدواج یک سند رسمی است پس در نتیجه خانم میتواند به اداره ثبتی که در مجاورت محل زندگی او وجود دارد مراجعه کرده و مهریه را از شوهر طلب نماید.

جالب است بدانید که امکان ممنوع الخروجی کردن شوهر از اداره ثبت نیز امکان پذیر است.

روند مطالبه مهریه در اداره ثبت

ابتدا خانم باید به دفتر عقد و ازدواجی که سند نکاحی در آن تنظیم شده است (همان دفترخانه ای که عقد در آن صورت گرفته) و دفاتر پیشخوان مهریه (مربوط به روند مطالبه مهریه در تهران) مراجعه کند و تقاضای صدور برگه اجراییه مهریه را نماید، منتهی هشیار باشید که در این حالت به آدرس قیدشده‌ی زوج (شوهر)  اقدام به اجرای مهریه ابلاغ خواهد شد.

بعد از آن زوج باید به اداره ثبت محل سکونتش مراجعه نماید و برای تشکیل پرونده باید پیش ریاست و یا معاونت اداره ثبت برود تا روند تشکیل پرونده انجام گیرد.

سپس پرونده به کارشناس اجرای ثبت ارجاع داده می شود و در وقت مقرر می‌بایست به کارشناس مراجعه نماید تا روند پرونده ادامه یابد (معمولاً ۱۰ روز بعد از تشکیل پرونده) که درنهایت درصورتی وجود اموالی از شوهر، توسط اجرای ثبت توقیف می گردد.

بعد از توقیف اگر مال خانه یا ماشین و… بود باید توسط کارشناس ارزشیابی شود که مبلغی را باید پرداخت نمود تا ارزشیابی صورت بگیرد.

در ادامه روند مطالبه نوبت به مزایده میرسد که اموال توقیف شده به مزایده گذاشته میشود و از محل همان اموال مهریه خانم پرداخت میشود.

به‌طورکلی این روند اجرایی ثبت هم از لحاظ سهولت پیگیری و هم از لحاظ کوتاه بودن زمان از روند مطالبه مهریه از طریق دادگاه بهتر است منتهی این به شرطی است که زوج دارای اموالی باشد .

اگر از طریق اجرای ثبت اموالی برای جبران مهریه از شوهر یافت و توقیف نشود، خانم میتواند پرونده اداره ثبت را مختومه کند و برگه ای دریافت نماید تا ادامه کار را از طرح دعوای مطالبه مهریه در دادگاه پیگیری کند.

 

مطالبه مهریه از دادگاه چگونه است؟

همان‌طور که می‌دانیم چنانچه زنی بخواهد مهریه خود را بعد از گذراندن مرحله اداره ثبت و عدم توقیف اموال از شوهر، از طریق دادگاه مطالبه نماید می‌تواند به دادگاه محل سکونت خود مراجعه کند و با تنظیم دادخواست مطالبه مهریه برای مطالبه مهریه خود اقدام کند.

بعد تنظیم دادخواست و ثبت آن از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی باید منتظر پیامک ثنا مبنی بر تعیین شعبه و سپس ابلاغیه وقت رسیدگی باشید.

بعد از آن که جلسات دادگاه برگزار شد قاعدتاً حکم مبنی بر پرداخت مهریه صادر خواهد شد و زوج به پرداخت مهریه محکوم می شود.

حال اگر شوهر بضاعت مالی برای پرداخت مهریه به نحو یکجا را نداشته باشد باید دادخواست اعسار تقدیم کند و اگر اعسار وی محرز شد و حکم اعسار را از دادگاه گرفت (یعنی این که معسر است و نمیتواند پرداخت مهریه را به نحو یکجا پرداخت کند) پرداخت مهریه برای او به صورت قسطی میشود.

حال اگر هر یک از اقساط را پرداخت ننماید زوجه می تواند بابت به اقساط معوقه (قسط هایی که موعدش رسیده ولی آقا پرداخت نکرده و یا اصطلاحاً اقساطی که عقب افتاده) اقدام کند و جلب او را بگیرد.

در طرح جدیدی که در رویه قضایی اجرا شده اصل را بر عدم توان مالی پرداخت مهریه از طرف زوج می‌گذارند و اثبات عدم معسر بودن یا همان بضاعت داشتن زوج به‌عهده خانم است.

چگونه میتوان مهریه عقد موقت را به اجرا گذاشت ؟!

در خصوص مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه فرقی بین نکاج موقت و دائم وجود ندارد، هرچند که شرط صحت در نکاح موقت مشخص و معین بودن مهریه است ولی در کل زوجه میتواند همانند روند مطالبه مهریه نکاح دائم که در بالا توضیح دادیم برای این موضوع اقدام کند و مهریه خود را مطالبه نماید.

مطالبه مهریه خانم ناشزه

ابتدا باید دانست که ناشزه خانمی را گویند که از همسر خود تمکین نکند، که در این صورت مرد می‌تواند با پر کردن استشهادیه ای از همسایه‌ها که تأیید ۲ تا ۳ نفر کافی است، این موضوع را در دادگاه اثبات کند که اگر صحت داشته باشد زن ناشزه محسوب خواهد شد که به عبارتی می گویند زن عدم تمکین کرده است که عدم تمکین نیز از عوامل نشوز است و نفقه وی ساقط می گردد.

اما تمام این موارد در نفقه مطرح است و در مهریه و اجرا گذاشتن آن تأثیری ندارد و به عبارت دیگر عدم تمکین مانع اجرای مهریه نیست.

 

جمع بندی و نتیجه‌گیری

از این مطلب عایدمان شد که مهریه از دو طریق اجرای ثبت و دادگاه قابل اقدام و مطالبه است و با چگونگی اجرا گذاشتن آن نیز آشنا شدیم.

همچنین یافیتم که بین مطالبه مهریه در ازدواج دائم و موقت تفاوتی ندارد و دیگر موارد و نکات مهم رو در خصوص این که چگونه میتوان مهریه را به اجرا گذاشت را متوجه شدیم.

اما اگر سوال مهم و مرتبط با پرونده خود دارید میتوانید از آقای زین العابدین فرهادی بپرسید، فقط کافیست فرم زیر را تکمیل کنید.

 

سوالات مرتبط

آیا مهریه به زنی که رابطه نامشروع داشته تعلق می‌گیرد؟

بله، رابطه نامشروع حتی اگر اثبات نیز گردد باز هم مانع از مطالبه و پرداخت مهریه نخواهد بود.

آیا به خانمی که قاتل است مهریه تعلق میگیرد؟

فرض کنید خانمی همسرش را به قتل برساند (عمد و یا غیر عمد) یا حتی اگر برای کشتن همسر خود نقشی داشته باشد باز هم مانع از دریافت مهریه که حق اوست نخواهد بود و مهریه به او کامل تعلق میگیرد و اگر هم در سند ازدواج مهریه ای برای او تعیین نشده باشد، مهر المثل شامل حالش میشود.

برای این که بدانید مهر المثل چیست به مطلب (چرا مهریه حق زن است) مراجعه کنید. کلیک کنید

آِیا میشود به زن مهریه تعلق نگیرد؟

البته که در هر صورت مهریه حق زن بوده و به او تعلق میگیرد اما در برخی از موارد که استثناء هستند در صورت وجود جامع شرایط به زن مهریه تعلق نمیگیرد که به شرح زیر توضیح داده شده است:

  • بر طبق ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی هر گاه عقد ازدواج (دائم یا موقت) بین زوجین به دلیلی باطل بوده باشد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن حق مهر ندارد.
  • به استناد ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی هر گاه به دلیلی نکاح بین زوجین، فسخ گردد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود تنها استثناء آن فسخ به دلیل عنن بودن مرد است یعنی مردی که توانایی عمل زناشویی نداشته باشد که در این صورت با فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر خواهد بود.
‫5/5 (1 امتیاز )
برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی