وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

طلاق بائن و نکات حقوقی آن

همین ابتدای مطلب بدانید که طلاق بائن به طلاقی گفته میشود که امکان رجعت یا همان رجوع به همسر بعد از طلاق وجود نداشته و اگر زوجین اصرار به زندگی مجدد دارند باید صبر کنند تا مدت عده خانم به اتمام برسد و با عقد نکاح جدیدی وارد علاقه زوجیت شوند.

اما مهم تر از آن این است که بدانید چه طلاق های در زمره طلاق بائن قرار دارند یعنی به چه طلاق های بائن میگویند، علاوه بر آن باید دانست که در مقابل طلاق بائن، طلاق رجعی قرار دارد که این دو در یک دسته بندی از طلاق قرار دارند. آنچه که باید دانست این است که این طلاق چه آثاری را به دنبال دارد؟! و اینکه شرایط آن چگونه است؟! آیا تأثیری در حق و حقوقات زوجین دارد؟! تمام این موارد سعی شده که در این مطلب به آن مفصلاً پرداخته شود و توضیحات پیرو این موضوع را برای شما شرح داده ام.

در هر حال ممکن است شما با خوانده این مطلب نیازمند مشورت و موضوعی مشابه و یا مرتبط باشید که به راحتی میتوانید از طریق راه های ارتباطی مستقیماً از آقای دکتر زین العابدین فرهادی مشاوره حضوری یا آنلاین (تلفنی) بگیرید.

طلاق بائن چیست ؟

قبل از هرچیز باید آموخت که طلاق ها در یک دسته بندی به طلاق بائن و رجعی تقسیم بندی میشوند و این دو طلاق دقیقاً در مقابل یکدیگر قرار دارند.

طلاق رجعی بدین معناست که هرچند که صیغه طلاق جاری شده است اما کماکان مرد می‌تواند به همسر خود رجوع کند یعنی بدون اینکه خطبه نکاح جدیدی خوانده شود زوجین مجدداً زندگی زناشویی را از سر گیرند منتهی فراموش نشود که صرفاً تا پایان دوران عده این امر مسیر است یعنی پس از پایان عده دیگر چنین چیزی وجود ندارد و برای ادامه زندگی باید عقد نکاح جدید منعقد گردد.

اما طلاق بائن اینطور است که بلافاصله بعد از جاری شدن صیغه طلاق نکاح منحل میشود که هیچ و اگر چنانچه زوجین مجدداً قصد بر ادامه زندگی داشته باشند باید تا پایان دوران عده صبر پیشه کنند و بعد از اتمام آن با انعقاد خطبه نکاح جدیدی وارد علقه زوجیت شوند. حال که با تعریف این طلاق آشنا شدید بهتر است انواع آن را هم بدانید.

انواع طلاق های بائن به چند دسته تقسیم می‌شود؟

به طور کلی طلاق های بائن طبق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی به شرح ذیل اند؛

  1. طلاق یائسه
  2. طلاق قبل از نزدیکی
  3. طلاق خلع و مبارات تا قبل از رجوع زوجه
  4. طلاق ثلالثه

1- طلاق زن یائسه

میدانید که خانم ها از یک سنی به بعد یائسه میشوند یعنی دیگر امکان بارداری برای آنان وجود نخواهد داشت، حال اگر مردی همسر خود را در چنین وضعیتی طلاق دهد این طلاق بائن بوده و رجوع منتفی است.

2- طلاق قبل از نزدیکی

فرض بفرمایید زن و مردی با یکدیگر ازدواج نموده اند ولی قبل از اینکه باهم ارتباط جنسی داشته باشند مباردت به طلاق نمایند، آنگاه این طلاق از نوع بائن بوده و رجوع مطرح نیست البته باید بدانید که منظور از عدم نزدیکی غیر مدخوله بودن زوجه نیست.

3- طلاق خلع و مبارات

طلاق خلع به طلاقی گفته میشود که زن به دلیل کراهت شدیدی که از همسر خود دارد مبلغی را به مرد میپردازد که در قبال آن طلاقش را بگیرد که ممکن است این مبلغ تمام ، قسمت و یا بخشی از مهریه وی باشد.

طلاق مبارات هم به طلاقی می‌گویند که این کراهت شدید دو طرفه بوده و هردوی زوجین متنفر از هم هستند و به همین جهت قصد طلاق دارند. در هر دو حالت فوق طلاق ها از نوع بائن بوده و حق رجوع در آن ها ساقط میگردد.

4- طلاق ثلاثه

طلاق ثلاثه نیز جزء طلاق‌های بائن است و نکات مخصوص به خود را دارد. حال اگر می‌خواهید بدانید که که طلاق ثلاثه چیست؟ باید بگوییم نوعی از طلاق است که پس از آن امکان رجوع وجود ندارد. منتهی نکته قابل توجه این است که تفاوتی در اینکه وصلت ها نکاح مجدد باشد یا رجوع نیست فقط اگر طلاق سوم جاری گردد آخرین طلاق، بائن محسوب میگردد.

آیا طلاق توافقی هم بائن است؟!

هرچند که در این باره با اختلاف عقاید و نظر مواجهه هستیم ولی به هر می‌رسد طلاق توافقی باتوجه به اینکه زوجین برای جدایی باهم به توافق میرسند پس می‌شود گفت از یکدیگر کراهت داشته اند و این طلاق را در حیطه طلاق مبارات دانست که با این حساب میشود گفت طلاق توافقی نیز ازجمله طلاق های بائن است.

از طرف دیگر نیز در رویه قضایی و آراء موجود در خصوص طلاق توافقی یا همان درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش، چون معمولاً خانم بخشی از مهریه را می‌بخشد فرض بر این میشود که کراهت داشته و طلاق را از نوع خلع میدانند. در هر حال طلاق توافقی بائن تلقی میگردد.

آثار طلاق بائن کدامند؟!

قاعدتاً اولین اثر این طلاق اسقاط حق زن از نفقه دوران عده است، جالب است بدانید که اگر طلاق رجعی باشد، زوجه تا پایان عده همسر شوهرش تلقی شده و مستحق دریافت نفقه است و مرد نیز مکلف به پرداخت نفقه یا همان هزینه های وی است ولی در طلاق بائن چنین چیزی نیست و مرد تکلیفی در پرداخت نفقه ندارد.

دوم اینکه در طلاق های بائن زوجه باید بعد از صیغه طلاق منزل شوهر را ترک کرده و مهم است بدانید که درست است زوجین بعد از طلاق از یکدیگر ارث نمی برند منتهی اگر طلاق رجعی باشد و در دوران عده هر یک از زوجین فوت کند آن یکی ازش ارث خواهد برد.

ولی نکته قابل توجه این است که چنانچه مرد همسرش را در دوران بیماری ای طلاق دهد که همان بیماری بعد از طلاق وی را از پا در آورد و موجب فوت او شود که در این حالت هرچند طلاق بائن هم بوده باشد باز هم زن از او ارث میبرد البته به شرط اینکه ازدواج مجددی نداشته باشد.

عده طلاق بائن

اینکه عده طلاق بائن چه مدتی دارد بسته به باکره بودن یا نبودن خانم دارد که اگر زوجه باکره بود نیاز به نگه داشتن عده ندارد ولی اگر زوجه باکره نبوده باشد ۲ طهر یعنی دو پاکی ( عادت ماهیانه ) باید عده نگه دارد و اگر هم عادت نمی‌بیند باید ۴۵ روز عده نگه دارد.

آیا خانم میتواند در دوران عده طلاق خلع رجوع به مبلغی که پرداخت کرده(فدیه) بکند؟!

بله ممکن است خانم در طلاق خلع که بائن هم هست، برای طلاق مبلغی به شوهر پرداخته (که این مبلغ میتواند از مهریه باشد)  که به این مبلغ فدیه گفته میشود و میتواند تا قبل از اتمام عده از بذل فدیه رجوع کند که در این حالت اگر در همین ایام زوج هم از رجوع همسرش به فدیه مطلع گردد، طلاق بائن به رجعی تبدیل شده و شوهر حق رجوع خواهد داشت.

حرف آخر…

محتوای این مطلب به شما آموخت که طلاق بائن چه طلاقی است و تعریفی از آن را به شما ارائه داد از طرفی سعی کردم مطالب مرتبط همچون انواع طلاق بائن و آثار مرتبط و سایر موارد را هرچه صریح تر عنوان کنم و به تحلیل آن برای شما عزیزان بپردازم. لازم به ذکر است که دکتر زین العابدین فرهادی، بهترین وکیل طلاق آماده است تا با استفاده از مهارت و تخصص خود مشکلات حقوقی شما در زمینه طلاق را حل کند. در هر حال اگر ابهامی یا سوالی برای شما وجود داشت در ذیل همین مطلب بیان نموده تا پاسخش را دریافت کنید.

‫5/5 (1 امتیاز )
برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی