وبسایت حقوقی

دکتر زین العابدین فرهادی

آخرین مقالات حقوقی

رفع توقیف اموال برای مهریه

طبق توضیحاتی که در خصوص مهریه در مطالب مختلف ارائه داده شده می‌توان دریافت که اموال زوج بابت مهریه توسط زوجه قابل توقیف است و البته طبق شرایطی نیز قابلیت رفع توقیف دارد و آنچه که در این مطلب هدف است، بیان راهنمایی ها و راهکارهایی برای رفع توقیف اموال برای مهریه است.

در این میان اینکه بدانید چه اموالی از زوج برای مهریه قابل توقیف است نیز حائز اهمیت بوده و در رفع توقیف یا بازداشتی آن اموال نیز موثر است و از طرف دیگر باید دانست که چه اموالی قابل توقیف نیستند و این خود موجب میشود تا در رفع توقیف اموال برای مهریه کار سازی صورت بگیرد.

حال در ادامه این مطلب اول سعی میکنم اموال قابل توقیف را عنواناً طرح و سپس کمی در خصوص مستثنیات دین توضیحاتی را ارایه داده میشود و با این درک به رفع توقیف اموال مذکور پرداخته میشود. به منظور پرسیدن سوالات خود پیرامون پرونده‌های مهریه می‌توانید به دکتر زین العابدین فرهادی بهترین وکیل طلاق و مهریه مراجعه کنید.

توقیف اموال برای مهریه

راه های مختلفی برای توقیف اموال زوج در باب مطالبه مهریه وجود داشت که البته در مقاله مربوط به خودش گفته شد که هم از طریق اداره اجرای ثبت و هم از طریق دادگاه خانواده و طرح دعوی مطالبه مهریه میتوان نسبت به توقیف اموال زوج اقدام کرد. ولی به خاطر داشته باشید که هر مالی از مرد قابلیت توقیف ندارد یعنی اگر هم توقیف شود میتوان برای رفع توقیف آن اقدام نمود منتهی قبل از آن اول باید دانست که مستثنیات دین به چه معناست ؟!

مستثنیات دین

قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در ماده ۲۴ آن بیان داشته که مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

  • الف – منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌علیه در حالت اعسار او باشد
  • ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
  • د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
  • ه- – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
  • و – تلفن مورد نیاز مدیون.
  • ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.

تبصره ۱ :

چنانچه منزل مسکونی محکوم‌علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکوم‌له به‌ وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تادیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌به به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکوم‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.

تبصره ۲ :

چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکوم‌به از آن امکان‌ پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

با درک این مطلب حال بهتر است در ادامه اموال قابل توقیف را بررسی و سپس به رفع توقیف اموال برای مهریه پرداخته شود.

چه اموالی از زوج برای مهریه قابل توقیف است ؟!

به طور کلی با در نظر داشتن مستثنیات دین، اموالی همچون زمین ، خانه ، آپارتمان ، باغ ، حساب بانکی ، سهام ، حقوق مستمری ، حقوق ماهانه ، سهم الارث ، ماشین ، موتور ، خط تلفن همراه ، رهن خانه و… قابل توقیف برای مهریه هستند.

با توجه به اینکه در نوشته ی مربوطه در خصوص چگونگی توقیف اموال برای مهریه به توضیح پرداخته ام در این مطلب برای جلوگیری از زیاده گویی از بیان آن پرهیز خواهم کرد و بیشتر رفع توقیف اموال را بررسی می نماییم منتهی برای مطالعه آنکه چگونه اموال مرد را برای مهریه توقیف کنیم؟! می‌توانید اینجا کلیک کنید.

رفع توقیف اموال برای مهریه

درخواست رفع توقیف اموال برای مهریه از جانب زوج در واقع نوعی اعتراض به این عملیات است یعنی اعتراض به توقیف این اموال که اگر چنانچه دلایلی موثق برای رفع توقیف داشته باشد میتواند اقدام کند یا بهتر است این اصل را مدنظر بگیرید که اگر مالی از مرد بابت مهریه توقیف شود و بتواند ثابت کند که به واسطه این توقیف در عسر و حرج قرار گرفته است، از جمله مستثنیات دین تلقی شده و توقیف نخواهد شد و یا اگر توقیف شد میتوان رفع نمود.

مثلاً فرض بفرمایید آقایی تنها یک خانه دارد که در شأن او بوده و ارزش چندانی هم ندارد و صرفاً برای سکونت اوست در اینجا این مال از جمله مستثنیات دین تلقی می‌شود و اگر هم توقیف شود میتوان با اعتراض به آن درخواست رفع توقیف کرد منتهی اگر ارزش خانه زیاد باشد به اندازه میزان مهریه قابلیت توقیف دارد.

یا به فرض زوج ماشین مدل بالایی دارد که البته قابل توقیف است منتهی اگر بتوان ثابت کرد که آن ماشین وسیله امرار معاش است مثلاً با ماشین مسافرکشی میکند و یا ماشین باری است و با آن بار میبرد و خرجی در می آورد، میتوان درخواست رفع توقیف را از مرجعی که دستور توقیف را صادر کرده است استدعا نمود. اگر آقا بابت خانه اجاره این مبلغ ودیعه ای داده باشد ممکن است توسط همسرش بابت مهریه توقیف شده باشد که با اعتراض در اکثر مواقع رفع توقیف به عمل می آید.

نکته مهم:

یکی دیگر از اموالی که میتوان رفع بازداشتی آن را درخواست نمود یا به بازداشت آن اعتراض کرد خط تلفن همراه است یعنی چنانچه خانم خط موبایل آقا را توقیف کند ( مثلاً جایی که خط تلفن آقا کد تهران ۰۹۱۲ است و ارزشمند می باشد) و حال اگر آقا اثبات کند که داشتن آن خط برای کارش ضروری است می‌تواند رفع توقیف بگیرد که البته صحت و سقم این ادعا و تایید و تشخیص آن با مرجع صلاحیت دار است.

سایر اموال مانند سهم الارث ، دیه ، حساب بانکی ، سهام ، پول نقد ، زمین و باغ معمولاً رفع بازداشت نمی‌شوند ولی باز هم بررسی اوراق پرونده و مدارک مهم است چون ممکن است ادله ای موجود باشد که مستثنیات دین را اثبات و بتوان رفع توقیف نمود.

حرف آخر…

در توقیف اموال مهم ترین چیزی را که باید بسیار با دقت بررسی کرد این است که آن مال جز مستثنیات دین نباشد چون در این صورت رفع توقیف خواهد شد و البته این که چه اموالی نیز قابل توقیف هستند و چه اموالی قابل توقیف نیستند نیز در روند توقیف و رفع توقیف اموال برای مهریه کمک رسان خواهد بود.

در هر حال اگر مالی از شما توقیف شده که نمی‌دانید چگونه باید آن را رفع توقیف نمود یا اینکه اصلا میشود بازداشتی آن مال را رفع کرد؟، شما میتوانید با اخذ مشاوره حقوقی حضوری یا غیر حضوری از طریق این سایت راهنمایی های لازم را دریافت کنید.

‫5/5 (1 امتیاز )
برچسب ها : |

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

راه های ارتباطی با دکتر زین العابدین فرهادی